Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu

21 listopada 2013, 11:04

Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.



Chleb z większymi porami wydaje się bardziej słony

21 listopada 2013, 10:02

Jak sprawić, by chleb wydawał się przyjemnie słony, dodając mniej soli? Wystarczy zastosować pewien trik - zwiększyć pory w pieczywie.


Chłód pomaga nowotworom

19 listopada 2013, 13:21

W Proceedings of the National Academy of Sciences ukazał się artykuł, w którym specjaliści z Roswell Park Cancer Institute sugerują, że niskie temperatury sprzyjają wzrostowi nowotworów. Zjawisko takie występuje przynajmniej w przypadku myszy.


Android i Windows Phone rosną w siłę

13 listopada 2013, 10:11

W trzecim kwartale bieżącego roku udziały Androida na rynku smartfonów sięgnęły rekordowego poziomu 81%. Do iPhone'a należy 12,9% rynku. Przed rokiem Apple było właścicielem 14,4% udziałów. W siłę rośnie Windows Phone. W ubiegłym roku system ten był zainstalowany na 2% wszystkich urządzeń, obecnie jest to 3,6%.


Tłuszcze trans znikną z diety Amerykanów?

8 listopada 2013, 10:35

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) rozpoczęła działania, które mogą zakończyć się zakazem stosowania tłuszczów trans w produktach spożywczych. Tłuszcze trans należą do tłuszczów nienasyconych i występują naturalnie w tłuszczach zwierzęcych, gdzie izomery trans stanowią kilka procent wszystkich tłuszczów


Laser pomoże leczyć choroby neurodegeneracyjne?

4 listopada 2013, 17:43

Naukowcy z Politechniki Wrocławskiej i szwedzkiego Uniwersytetu Technologicznego Chalmers z Göteborga dokonali odkrycia, które może pozwolić na leczenie chorób Alzheimera, Parkinsona czy Creutzfeldta-Jakoba za pomocą fototerapii.


Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli

31 października 2013, 13:13

Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.


Biuro podróży dla zabawek

30 października 2013, 10:32

W Tokio działa biuro podróży, które organizuje wyprawy dla... pluszowych zabawek. Misie i reszta wypoczywają, gdy ich właściciele zostają w domu.


Suplementacja witaminą D nie zwiększa ryzyka kamicy nerkowej

18 października 2013, 13:10

Suplementacja witaminą D nie zwiększa ryzyka kamieni nerkowych - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.


Duńska restauracja inspirowana freeganizmem

14 października 2013, 08:44

Nowa duńska restauracja Rug og Stub oferuje klientom dania przygotowane ze składników wyrzuconych przez supermarkety. W ten sposób jej właściciele zamierzają ograniczyć ilość śmieci i zebrać pieniądze na cele charytatywne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy